علائم اوتیسم در کودکان چیست؟
کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند ممکن است تفاوت های ویژه ای با دیگر گودگان داشته باشند، اما این بیماری ویژگی خوبی که دادر این است که با شناسایی علائم و آگاهی درباره بیماری اوتیسم می توان کمک بسیار زیادی به کودکان کنیم، برای کسب اطلاعات کامل درباره نشانه های و علائم اوتیسم در کدکان در سنین مختلف ادامه مطلب را با کلینیک روانشناسی آرام همراه باشید.
اوتیسم چیست؟
اوتیسم بیماری است و با طیف گسترده ای از علائم که برای پی بردن به ماهیت آن باید درباره انواع علائم ونشانه های آن اطلاعات کسب کنیم. به طور کلی اختلال اوتیسم در سنین پایین یعنی اوایل کودکی بروز کرده و مشکلاتی را پدید می آورد که در مجموعه منجربه ایجاد اختلالاتی در زمینه یادگیری، صحبت کردن و روابط اجتماعی و تعاملی خواهد شد.
همانطور که اوتیسم روی هر فردی اثری متفاوت ممکن است به جای بگذارد، علائم و شنانه های متفاوتی هم از خود بروز می دهد. برخی از کودکان که مبالت به اوتیسم هستند، دارای علائم بسیار خفیف واندکی هستند در حالیکه برخی دارای علائم بیشتر و یا شدیدتری هستند و دچار اختلالات بیشتری هم می شوند.
نکته کلیدی درباره اوتیسم
درباره علائم قطعی و نحوه کنترل و درمان اختلال اوتیسم میان پزشکان، بیماران و افراد نظرات و روش های گوناگونی وجود دارد، اما نقطه اشتراک و طلایی در کنترل و درمان بیماری اوتیم آن است که سریعا برای درمان و مداخله در این بیماری اقدام نمایید تا مشکلات و عوارض جانبی بیماری گسترش نیافته که همین عوارض غیررقابل کنترل خواهند شد.
نکته ی دیگر این است که در هر مرحله از بیماری و با هر سنی باشید، به هیچ وجه امید خود را از دست ندهید و برای ددرمان این اختلال اقدام نمایید.
علائم اوتیسم در نوزادی
بیماری اوتیسم یک نوع اختلال رشدی است که علائم آن با مرور زمان خود را نشان می دهد. در این بیماری والدین با آن چیزی که برای رشد یک کودک طبیعی است اما انجام نمی شود، رو به رو می شوند. به طور مثال کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند توانایی صحبت کردن یا چهار دست و پا راه رفتن در آن ها دیرتر از حد انتظار نمایان می شود. از نشانه های اصلی این بیماری دیر دست یافتن به شاخص های رشدی در دو، چهار، شش و نه ماهگی است.
اما باید توجه داشت که همه کودکان به تمامی شاخص های رشدی در زمان مخصوص خود نمی رسند و این موضوع یک امر کاملا طبیعی است. اما می توان با مراجعه به پزشک از وضعیت فیزیولوژیک کودکان خود آگاه شوید.
علائم و نشانه های اوتیسم چیست؟
افرادی که به دنبال شناسایی اختلالا اوتیسم هستند و کودک خود را زیر نظر دارند باید با دقت روند رشد و رفتارهای کودک خود را زیر نظر بگیرند، همانطور که قبلا در مقاله گفته شد اوتیسم انواع مختلفی دارد و همچنین انواع مختلفی از تاخیر های رشدی را در افراد به وجود می آورد.
بنابراین در این امر زمان بسیار مهم است که چه زمانی کودک دچار اختلالات اجتماعی، شناختی، عاطفی و رشدی شده است. شناسایی این موقعیت یک کشف مهم و زودهنگام برای شناسایی بیماری اوتیسم است.
همانطور که می دانید اختلالات بیماری اوتیسم تا سن دو سالگی قابل تشخیص است. اما این بیماری در برخی کودکان ممکن است به صورتی بروز کند که تا سن مدرسه قابل تشخیص نباشد. این مشکل اغلب برای کودکانی رخ می دهد که به اوتیسم شدید یا خفیف مبتلا هستند. برخی از این نشانه ها عبارتند از:
اختلال در تکلم
والدین کودکانی که به بیماری اوتیسم مبتلا هستند با گذشت حداقل سه سال متوجه می شوند که کودکشان هنوز قادر به صحبت کردن نمی باشد. همچنین رفتارهای او مانند سایر همسالانش نیست. حتی ممکن است کودک در زمان طبیعی خود قادر به صحبت کردن باشد اما پس از مدتی این توانایی را از دست بدهد. اما اغلب کودکان مبتلا به این بیماری در تکلم خود تاخیر دارند. برخی از این کودکان کلام دارند اما این کلام ها دارای معنی خاصی نمی باشند به طور مثال ممکن است صحبت های دیگران را اکو کنند. این به نشانه هوش بالا کودک محسوب نمی شود بلکه نشان دهنده نداشتن شناخت از محیط اطراف است.
((من)) نمی گویند
کودکان مبتلا به اوتیسم درک درستی از من ندارند. زمانی که بتوانند من را درک کنند دیگر برای بیان خواسته خود از کلمه من استفاده نمی کنند. به طور مثال اگر غذا بخواهند نمی گویند به من غذا بدهید؛ می گویند میشه به سارا غذا بدهید. حتی ممکن است این کودکان ضمایر هم به درستی تلفظ نکنند.
ارتباط یک طرفه دارند
این کودکان نمی توانند به خوبی و به درستی با دیگران ارتباط برقرار کنند. همچنین ممکن است محتوای صحبت هایشان با سنشان هم خوانی نداشته باشد یا بدون توجه به حرف های دیگران فقط راجب چیزهایی که به آن علاقه دارند صحبت کنند. جالب است بدانید که این کودکان قادر به تبادل اطلاعات نیستند یا نسبت به خستگی دیگران هیچ توجهی ندارند.
کودکان مبتلا به اوتیسم تنها می توانند رابطه یک طرفه برقرار کنند به همین خاطر روابط اجتماعی آن ها بسیار محدود است.
واژه سازی غیر طبیعی
واژه سازی یک نوع بازی است که ممکن است همه کودکان این کار را انجام دهند. اما انجام این کار بیش از حد و جایگزین کردن آن ها به جای کلمات اصلی تنها در کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند اتفاق می افتد.
اوتیسم گاهی خفیف، گاهی شدید
در گذشته بیماری اوتیسم به 5 گروه تقسیم می شده است. اما با پیشرفت علم در این زمینه پزشکان به این نتیجه رسیده اند که اوتیسم نوعی اختلال رفتاری محسوب می شود که دارای طیف بندی مختلفی است. برخی کودکان تمامی علائم را دارند و در طیف شدید اوتیسم قرار دارند. اما گاهی کودکان دارای تنها یک علامت از این بیماری هستند که در طیف اوتیسم خفیف قرار دارند.
عدم ارتباط چشمی
کودکانی که به بیماری اوتیسم در طیف متوسط تا شدید قرار دارند نمی توانند ارتباط چشمی با دیگران بر قرار کنند. اما کودکانی که در طیف خفیف قرار دارند تنها نمی توانند ارتباط کلامی با دیگران داشته باشند.
نبوغ خاص
اغلب کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند کم توان ذهنی یا دارای هوش معمولی می باشند. اما در برخی موارد دارای نبوغ خاصی هستند. به طور مثال ممکن است علاقه زیادی به سیاره ها داشته باشند و اطلاعات بسیاری از این رشته را در ذهن خود نگه دارند.
عدم توانایی همزاد پنداری
کودکانی که به بیماری اوتیسم مبتلا هستند توانایی درک احساسات را دارند. می توانند مادرشان را بغل کنند و احساساتشان را بروز دهند. اما با گذشت زمان میزان این توانایی کم تر می شود. کودکان مبتلا به اوتیسم توانایی ذهن خوانی ندارند و نمی توانند به محیط اطراف خود توجه کنند یا خودشان را جای دیگران بگذارند.
نداشتن تفکر انتزاعی
کودکان زمانی که به سن نوجوانی می رسند می توانند متوجه تفکر پیچیده انتزاعی شوند. یعنی در سن نوجوانی می توانند متوجه ضرب المثل ها یا کنایه ها شوند. اما کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند نمی توانند از این جملات نتیجه گیری کنند. به همین خاطر در مقایسه با سایر کودکان در روابطشان بیشتر دچار مشکل می شوند.
برای جهت تشخیص به موقع اوتیسم، زمان بسیار مهم است که چه زمانی کودک دچار اخلتلات اجتماعی، شناختی، عاطفی و رشدی شده است. شناسایی این موقعیت یک کشف مهم و زودهنگام برای شناسایی بیماری اوتیسم است.
نشانه های کلیدی تشخیص بیماری اوتیسم در کودکان
در صورت مشاهده علائم زیر حتما کودکتان را نزد پزشک ببرید:
- کودکان در 12 ماهگی: نمی توانند صحبت کنند یا از کلمات ناواضح استفاده می کنند. همچنین نمی توانند اشاره یا بای بای کنند.
- کودکان در 14 ماهگی: به اشیاء توجهی ندارند.
- کودکان در 16 ماهگی: نمی توانند حتی یک لغت بگویند.
- کودکان در 24 ماهگی: دو لغت هم نمی گویند.
علائم و نشانه های اوتیسم در کودکان بزرگتر
- کودک نمی داند چگونه با دیگر کودکان ارتباط بگیرد و یا حتی با آن ها دوست شده و یا همربازی شود.
- تمایل دارد، لمس نشود، نگداشته نشود و همینطور نوازش نشود.
- ممکن است کودک با ریتم غیر عادی و عجیبی صحبت کند.
- تکرار برخی از کلمات و عبارات بدون قصد و هدف خاصی
- نادرست از زبان استفاده کرده و کلمات اشتباهی را بیان می کند.
رفتارهای محدود و تکراری متداول در اوتیسم
حرکت به جلو و عقب
ارزیدن انگشت
خیره شدن به چراغها
اختلال در چیدمان اسباب بازی ها
اختلال تماشای اشیاء متحرک
تکرار کلمات یا سر و صداها
برای دریافتن آنکه واقعا کودکان به اوتیسم مبتلا است یاخیر، باید اطلاعات کاملی ردباره ایم بیماری بدست آورید و نشانه و روش های کنترلی آن را بشناسید برای حاصل شدن این امر لازم است به مرکز روانشناسی معتبری مراجعه نمایید و یا بهترین روانشناس را در شهر خود بیابید.